Author Topic: Sluggish system - RESOLVED, windows update issue, not parkcontrol bug  (Read 497 times)

Offline tyl

  • New
  • *
  • Posts: 2
  • Priority Boosts: 0
Hi,
First of all, thanks for providing parkcontrol as freeware.  Very cool.

I may have a problem with it though.  My system since has become very sluggish, both desktop and applications.  I use windows10prox64, build 1709 on ryzen7 1700 cpu and x370 chipset.  I tried uninstalling parkcontrol and reverted to amd balanced power plan without any improvement.

I know there have been windows updates since and nvidia video driver updates and that the problem may be there instead of parkcontrol. But I thought Id ask if anyone else has a similar problem and possible solution?

-tyl
« Last Edit: December 06, 2017, 06:01:44 AM by tyl »



Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1542
  • Priority Boosts: 1
  • Gender: Male
Re: Sluggish system - parkcontrol bug?
« Reply #1 on: December 05, 2017, 07:48:22 AM »
Hi,
First of all, thanks for providing parkcontrol as freeware.  Very cool.

I may have a problem with it though.  My system since has become very sluggish, both desktop and applications.  I use windows10prox64, build 1709 on ryzen7 1700 cpu and x370 chipset.  I tried uninstalling parkcontrol and reverted to amd balanced power plan without any improvement.

I know there have been windows updates since and nvidia video driver updates and that the problem may be there instead of parkcontrol. But I thought Id ask if anyone else has a similar problem and possible solution?

-tyl
Hi, I have not heard of any reports with sluggish performance with ParkControl, but since you uninstalled it and somehow worried about left settings or something (which shouldn't be a issue).
But lets say for example on your 8 core Ryzen you parked all the cores possible when you had installed ParkControl.
You can either install ParkControl again, and make/reverse changes you made or even easier just go to windows power options>advanced window and go through all the power plans you altered and hit the "restore plan defaults settings" button and it will bring power plans as they were originally.

My guess is something with 1709 and driver/Ryzen platform as its new, see if any new updates (drivers, bios windows update 0 bring back performance.
You could also try older driver like if your on Nvidia 387.xx+ and try older one but I know windows try to install 387+ for 1709 so that might not work.

That's the down side of fast feature upgrades.

Anyway, hope this helps some.
Bitsum QA Engineer

Offline tyl

  • New
  • *
  • Posts: 2
  • Priority Boosts: 0
Re: Sluggish system - parkcontrol bug?
« Reply #2 on: December 06, 2017, 05:59:46 AM »
Cheers for the reply.  I think the problem may have been windows update KB4048955.